Επίσκεψη Μακρόν: Mήνυμα αισιοδοξίας για τις επενδύσεις

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, o οποίος έδωσε ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης του χρέους κατά τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη από το λόφο της Πνύκας, μιλώντας για επανεκκίνηση της Ευρώπης και προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της. Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για ένα «νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη» ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ των πολίτων και του κράτους τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, στο επίκεντρο τέθηκαν οι επενδύσεις, στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε τη μόνιμη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι επιθυμεί ο δεσμός αυτός να παραμείνει δυνατός, ενθαρρύνοντας τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Γαλλία ηταν εδώ, οι γαλλικές επιχειρήσεις έμειναν εδώ. Ήμασταν και είμαστε εδώ σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Emmanuel Macron, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από υψηλά στελέχη 40 γαλλικών εταιρειών, οι οποίες είτε είναι ήδη εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε επιθυμούν σύντομα να ξεκινήσουν τις επενδύσεις. Μεταξύ αυτών ήταν οι Alstom, Banque de France, Engie, Sanofi, Suez, Talentia Software, Total, Vinci κ.α. Από την ελληνική πλευρά, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιρειών όπως οι Aegean, Aiglon, Alpha Bank, Copelouzos Group, Elpen ,Eurobank, Hellenic Petroleum, Viohalco κ.α.

Στα πλαίσια της συνάντησης του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BPI). To μνημόνιο αυτό αποβλέπει στην παροχή τεχνικής βοήθειας στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.

Κατά την επίσκεψη του κου Macron στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπεγράφη επίσης συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Aerospace Valley, ενός διαπεριφερειακού cluster με εστίαση στην αεροναυπηγική και του ελληνικού si-cluster. Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2014 με το πρόγραμμα si-cluster ambassador. Η εν λόγω συμφωνία θα ενισχύσει τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών δημιουργώντας κέντρα καινοτομίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα και θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων start-up και την προσέγγιση των διεθνών αγορών στον τομέα της αεροναυπηγικής. 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.