Απολογισμός εκδηλώσεων

GROWING TOGETHER - BPI FRANCE

GROWING TOGETHER - BPI FRANCE 

Στις 4 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο μεταξύ κορυφαίων επιχειρηματιών, διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων και εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών παρευρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της εκδήλωσης για την επενδυτική πρωτοβουλία Growing Together. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα BPIFrance, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (HDBI).

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Nicolas Dufourcq,  Διευθύνων Σύμβουλο της BPIFrance, μίλησαν για τους τρόπους επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυνατό ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό/κεφάλαιο το οποίο αδιαμφησβήτητα προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και επενδυτών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποκτά σήμερα μια καινούρια εικόνα που την καθιστά κατάλληλη για την άνθηση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον επιχειρηματικό τομέα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω από ένα καλό κλίμα.

Τροφή για σκέψη αποτέλεσε η χαρακτηριστική του πρόταση  ‘’Κάθε κρίση παρουσιάζει νέες ευκαιρίες’’.

Ο Nicolas Dufourcq έθεσε μεταξύ άλλων στόχων, τον διπλασιασμό του αριθμού των επιχειρηματιών και επενδυτών στην Ελλάδα κάνοντας μάλιστα αναφορά στην επιθυμία πολλών ΜΜΕ να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Κοινός στόχος, η συνεργασία και ενότητα Ελλάδας-Γαλλίας για ένα καλύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό μέλλον το οποίο θα συμβάλλει παράλληλα στην προστασία του πλανήτη μας.

Aκολούθησε workshop με θέμα τις καθαρές μορφές ενέργειας και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του οποίου το συντονισμό ανέλαβε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Laurent Thuillier. Μαζί του, οι ομιλητές

- Πάρις Μουράτογλου, Πρόεδρος της EREN Group

- Βαγγέλης Παναγιώτης, Πρόεδρος της MKG Consulting

- Pascal Lagarde, Εκτελεστικός Διευθυντής της BPI France

- Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής ESCP Business School & Διευθύνων Σύμβουλος της AKUO Energy Greece

-Έλενος Καραϊνδρος, Γενικός Διευθυντής της MYTILINEOS

Κύριο θέμα συζήτησης, η ομαλή μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και μη βιώσιμων πηγών ενέργειας σε μια απαλλαγμένη από διοξείδιο του άνθρακα μορφή ενέργειας και πως η υλοποίηση αυτού του στόχου μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άλλες εξίσου σημαντικές θεματικές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας είναι η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ανάπτυξη και η εξάπλωση των τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την τόνωση και τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας της ΕΕ από την πανδημία, ειδικά μετά την ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιδεινωθήκαν ακόμη περισσότερο με τον πολέμο στην Ουκρανία.

Eπείγουσα καθίσταται πλέον η ανάγκη για άμεση εξοικονόμηση της ενέργειας καθώς και η εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου σε νέες τεχνολογίες.

Η καινοτομία και η ανάπτυξη μίας βιώσιμης πολιτικής, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης  και της ζήτησης των μη βιώσιμων ενεργειακών πηγών είναι παράγοντες που θα συντελέσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή αυτού του σχεδίου.

Βασικό ερώτημα που τέθηκε και απαντήθηκε με διαφορετικές προσεγγίσεις από τον κάθε ομιλητή, το πως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη νέων, λιγότερο επιβλαβών τεχνολογιών καθώς και τα πιθανά έργα που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στον τομέα της ενέργειας σε συνεργασία κυρίως με τους Δήμους των ελληνικών νησιών, αξιοποιώντας έτσι νέους πόρους ενεργειών.

Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τον τουριστικό κλάδο να ακολουθήσει μια μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την συνεχή μείωση χρήσης του πλαστικού.

Παρότι το να απαλλαχθεί πλήρως ο πλανήτης από τις εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα είναι κάτι το μάλλον ανέφικτο, καθώς χρειάζονται περισσότεροι πόροι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η BPIFrance ανακοίνωσε πως η χρηματοδότηση για την προσπάθεια αυτού του έργου δεν αποτελεί εμπόδιο για εκείνη.

Για την επίτευξη όμως όλων των παραπάνω, βασική προϋπόθεση αποτελεί σίγουρα η κοινή θέληση και συνεργασία όλων των λαών για ένα καθαρότερο περιβάλλον, καθώς θα χρειαστεί να δημιουργήσουν και να ακολουθήσουν μια κοινή μεθοδολογία και εργαλεία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Η BPIFrance είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις ΜΜΕ στην προσπάθειά τους για απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βάζοντας σε ισχύ ένα ειδικό σχέδιο χρηματοδότησης (l’accélérateur Décarbonation), που προτείνει δάνεια ειδικά σχεδιασμένα γι΄αυτό το σκοπό καθώς και επενδυτικά κεφάλαια για νέες τεχνολογίες.

Τέλος, στο κλείσιμο της ομιλίας έγινε μια σύντομη παρουσίαση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα τεθεί σε εφαρμογή όσον αφορά το κλίμα και την ενέργεια, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο συλλογικό ευρωπαϊκό στόχο για μια επιτυχή και βιώσιμη μετάβαση έως το 2050, καθώς και μια αναφορά στις πιθανές δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στην πορεία αυτή.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.