Απολογισμός εκδηλώσεων

Βιώσιμες υποδομές μεταφορών - Μοχλοί ανάπτυξης & προσέλκυση επενδύσεων

Βιώσιμες υποδομές μεταφορών

Μοχλοί ανάπτυξης & προσέλκυση επενδύσεων

Φόρουμ με τίτλο « Βιώσιμες υποδομές μεταφορών - Μοχλοί ανάπτυξης & προσέλκυση επενδύσεων » διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, με τρία βασικά θέματα ανάπτυξης α) τις βιώσιμες συγκοινωνιακές υποδομές, β) τις μεταφορές σταθερής τροχιάς και γ) τις βιώσιμες πόλεις με έξυπνες μεταφορές.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο Υπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε το στόχο της κυβέρνησης να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφορών της ΝΑ Ευρώπης μέσω ενός πλάνου έργων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εκπονήσει το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ συναποτελούν τμήματα ενός πλήρους και συνεκτικού σχεδίου.  Οι συνδυασμένες μεταφορές με τα σιδηροδρομικά έργα και τα λιμάνια μας, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Σημαντικό επιπλέον, είναι ότι ξεμπλοκάρουν ένα, ένα τα εμβληματικά έργα.  

«Οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας είναι οι κατασκευαστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Υφυπουργός Υποδομών, κ. Καραγιάννης, κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους διαγωνισμούς που βρίσκονται στον αέρα κι ιδιαίτερα, στο μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, 4δις που συνδέουν τα λιμάνια της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Τα έργα αυτά ενισχύουν, όπως ανέφερε τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη, μετατρέποντας τα λιμάνια σε υποδοχείς και επιταχυντές της ανάπτυξης καθώς και το δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών θα πρέπει, αυτονόητα ν ’αναβαθμιστεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία θα συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον βιώσιμων μεταφορών, επικαλούμενος την παραγωγική συνεργασία που είχε ως επικεφαλής του αρμόδιου Συμβουλίου το 2014, επί ελληνικής προεδρίας.

Τέλος, ο κ. Παν. Παπανικόλας, από τη VINCI Concessions έκανε μνεία στο νέο σύστημα χιλιομετρικής μέτρησης στην Ολυμπία Οδό που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις μετακινήσεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, ενώ ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, κ. Πατέρας έδωσε έμφαση στις νέες τεχνολογίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προβαίνοντας και σε μία σύγκριση με τα γαλλικά δεδομένα.  Όπως χαρακτηριστικά παρουσίασε ο εκπρόσωπος της  Alstom, τα νέας τεχνολογίας υδρογόνα τραίνα, με μηδενική εκπομπή ρύπων.

Μεταξύ των ομιλητών του Φόρουμ εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και οργανισμών του κλάδου μεταφορών, όπως εκπρόσωποι, της της ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, LAMDA DEVELOPMENT, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ALSTOM, EGIS, TOTAL ENERGIES, UNIFE, VINCI HIGHWAYS.

 

Κατερίνα Μανάλη

Διευθύντρια

 

Tel.  0030 210 36.25.545 / 0030 210 36.25.516

E-mail:  ccifhel(@)ccifhel.org.gr

 

 

 

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.