Απολογισμός εκδηλώσεων

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου 13.09.22

‘’Ελλάδα-Γαλλία : Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία’’

Η διαστημική & αμυντική βιομηχανία|Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας

Αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας ιδιαίτερα στον τομέα άμυνας και του διαστήματος εκφράστηκε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Η διαστημική & αμυντική βιομηχανία: Νέες προοπτικές συνεργασίαςμεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας" που διοργάνωση το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ανοίγοντας το πάνελ ο Γεν. Δ/ντής της Γενικής Δ/νσης Αμυντικού Εξοπλισμού & Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, Αντιναύαρχος ε.α., Αρ. Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες συμβάσεις που υπογράφτηκαν για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra, αλλά και στην επόμενη μέρα της συνεργασίας των γαλλικών εταιρειών με ελληνικές επιχειρήσεις. 

Οι σχέσεις της Naval Group με την Ελλάδα, δε ξεκινούν με τη μεγάλη σύμβαση του περασμένου Μαρτίου, αλλά είναι μία σχέση πάνω από 20 χρόνια όπως ανέφερε ο Εμπορικός Διευθυντής Ευρώπης & Β. Αμερικής του Ομίλου κ. Laurent Mourre. Επεσήμανε μάλιστα πως μαζί με τη Γαλλία η Ελλάδα, θα βρίσκεται στο top της τεχνολογίας που αφορά τις φρεγάτες. 

Αντίστοιχα η Thales Hellas; όπως ανέφερε ο Patrick Defranoux, CEO, της εταιρείας στην Ελλάδα είναι παρούσα στην Ελλάδα 45 χρόνια όχι μόνο στον τομέα άμυνας αλλά και σε άλλους τομείς όπως επίγειες μεταφορές, απασχολεί 50 άτομα, μηχανικούς κι άλλους επιστήμονες, και συνεργάζεται με πολλές ελληνικές εταιρείες. Επεσήμανε επίσης ότι η Thales; θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ελλάδας στην άμυνα, στο διάστημα αλλά και σε άλλους τομείς. 

Το διάστημα είναι άμυνα κι η άμυνα διάστημα σημείωσε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, κ. Αθ. Πότσης, υπογραμμίζοντας πως για την Ελλάδα, το διάστημα σχετίζεται με την άμυνα, την ασφάλεια αλλά και την οικονομία. 45 ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα trade mark διαστημικής τεχνολογιας "made in greece", αναφέροντας επίσης τις συνεργασίες που υπάρχουν μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. 

Στη παρουσία της Stelma, από τη Β. Ελλάδα, στη γαλλική αγορά εδώ και 17 χρόνια, αναφέρθηκε ο κ. Χρ. Μαμαντζής, μέλος Δ.Σ. της εταιρείας   καθώς και στη συμφωνία πλαίσιο με τη Naval, ενώ μεταξύ των προοπτικών για το εγγύς μέλλον είναι η συμμετοχή στις εργασίες συντήρησης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaule. 

Στη συμμετοχή της εταιρείας Prisma, από την Αλεξανδροπούλη, με την European Space Agency και μία ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων σ'ένα έργο για τη καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται μέσα στους δορυφόρους. 

Την έναρξη του φόρουμ, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, κ. Laurent Thuillier  καθώς κι ο Εμπορικός Ακόλουθος Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας κ. Francois de Ricolfis. 

 

Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις έξυπνες πόλεις

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις έξυπνες πόλεις αποτέλεσε το αντικείμενο του 2ου πάνελ του Φόρουμ. Στην έναρξη του πάνελ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι έχει δοθεί μεγάλη προτεραιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, στη ψηφιοποίηση των Δήμων, ενώ οι σχετικές εφαρμογές αφορούν στους τομείς μεταφορών, στάθμευσης, απορριμάτων, ανακύκλωσης, πρόληψης φυσικών πόρων, διαχείρηση υδάτινων πόρων.. Αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Χριστόπουλος, επεσήμανε ότι οι έξυπνες πόλεις έχουν 2 βασικά χαρακτηριστικά, πρώτον διασφαλίζουν τα δεδομένα που παράγονται από τις εφαρμογές και δεύτερον γίνονται ανθεκτικές και μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα κρίσεις.

Στη διαδικτυακή του παρέμβαση ο Project Manager Smart City της εταιρείας Bouygues, κ. Florent Trentesaux περιέγραψε το επιτυχημένο παράδειγμα μέσα σε 4 χρόνια της Dijon, της 1ης έξυπνης πόλης στη Γαλλία. Κατά τον ίδιο, όλοι οι Δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής ανακαίνισαν ψηφιακά μεταξύ άλλων τον φωτισμό τους, εγκατέστησαν σύστημα καμερών και διαχείρισης της κυκλοφορίας, ενώ υπήρξε μία κοινή αναδιοργάνωση όλων των δημοτικών περιοχών.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης & Πρεσβευτής του Ευρωπαικού Κλιματικού Συμφώνου στην Ελλάδα, κ. Λάζαρος Μαλούτας επεσήμαντε ότι η Κοζάνη πρωτοπορεί σε θέματα ενέργειας και αποτέλεσε μία στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής να ενταχθεί στο δίκτυο των 100 κλιματικών ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Κούπκας υπογράμμισε τις σχετικές παρεμβάσεις του Δήμου, όπως το έξυπνο parking, το έξυπνο φρεάτιο, την έξυπνη σύλληψη απορριμάτων.

"Έξυπνη πόλη είναι αυτή που οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν", υπογράμμισε ο Δ/νων Σύμβουλος της OTS, κ. Σπ. Παμπουκίδης καθώς κι ότι οι έλληνες πολίτες είναι πια ώριμοι προκειμένου να χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές.

Καταληκτικές τοποθετήσεις έκαναν επίσης στο τέλος του φόρουμ, η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου κα Μαρία Βοζίκη καθώς η Γάλλος Πρόξενος κα Sardine Mouchet.

Κατερίνα ΜΑΝΑΛΗ

Διευθύντρια

Tel.  0030 210 36.25.545 / 0030 210 36.25.516

E-mail:  ccifhel(@)ccifhel.org.gr

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.