Δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων: Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος

Ημερίδα για τη φορολογία των επιχειρήσεων

To Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και η Φορολογική του Επιτροπή διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα τη Δίκαιη Φορολόγηση των Επιχειρήσεων την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γενικός Διευθυντής Φορoλογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ, Ευθύμιος Σαΐτης, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Σύμβουλος Διοίκησης του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής.

H Υφυπουργός Οικονομικών, κα Παπανάτσιου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι πρωταρχικό κριτήριο της κυβέρνησης στη διαμόρφωση πολιτικής είναι η δίκαιη ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ως βασική προτεραιότητα έθεσε την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς «πέρα των δημοσιονομικών λόγων, προκαλεί και στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των νομοταγών επιχειρήσεων». Η κα Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κύρια αιτία των χαμηλών φορολογικών εσόδων δεν είναι η ίδια φορολογία από την άποψη των φορολογικών συντελεστών και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά η φοροδιαφυγή, ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο.

Συνοψίζοντας, υπογράμμισε ότι βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής σχετικά με τις επιχειρήσεις είναι «να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και να επιτευχθεί η υγιής απασχόληση».

Από τη μεριά της φορολογικής διοίκησης , ο κος Σαΐτης ανέφερε ότι στρατηγικοί στόχοι της ΑΑΔΕ είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διοίκηση και η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης .

Σύμφωνα με το Διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης , η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες  για την άμεση και συνεχή εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας και της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης της, όπου δημοσιεύονται οι νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις, καθώς και οι αποφάσεις της διεύθυνσης επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, συστάθηκε φορολογική και τελωνειακή ακαδημία με επιχειρησιακούς στόχους το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ και των μελών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της χώρας, τη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων κ.α., και τέλος την εκπόνηση μελετών, τη διενέργεια ερευνών και μεταξύ άλλων τη συγγραφή εγχειριδίων και εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Επιπλέον, ο διευθυντής φορολογικής διοίκησης της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των φορολογικών  ελέγχων, οι οποίοι γίνονται «στοχευμένοι κατόπιν έρευνας και συλλογής πληροφορίας», ενώ ανακοίνωσε τη «δημιουργία μόνιμων ομάδων για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης».

Ακολούθησαν τρία πάνελ συζήτησης, με συντονιστές εξέχοντες φοροτεχνικούς, μέλη της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητές Πανεπιστημίου. Στα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν, ειδικοί του κλάδου έθιξαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους και προτάθηκαν λύσεις για την βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν εδράζεται αποκλειστικά στους φορολογικούς συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς συγκρινόμενοι με αυτούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν αποκλίνουν σημαντικά. Η φορολογική επιβάρυνση εξαρτάται και από άλλους  παράγοντες, οι οποίοι στην πράξη επιβαρύνουν τελικά τις επιχειρήσεις, όπως το περιβάλλον φορολογικής ανασφάλειας, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που στερείται συνοχής, οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που οδηγούν στη συσσώρευση των τόκων υπερημερίας και των προστίμων, καθώς και η αυστηρότητα των ελέγχων και των φορολογικών κυρώσεων.

Όλα τα παραπάνω, συναθροιζόμενα με την αύξηση του κόστους της υποχρεωτικής ασφάλισης, τη γενικότερη δυσκαμψία της εκτελεστικής εξουσίας και την απουσία κινήτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων οδηγούν  σε φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή, η απόκρυψη δηλαδή φορολογητέας ύλης  και η αποφυγή πληρωμής βεβαιωμένων βαρών.

Στα συμπεράσματα της ημερίδας, οι τρεις συντονιστές των πάνελ, ο κύριος Ιωάννης Δρυλλεράκης, δικηγόρος, η κυρία Ειρήνη Σαρπ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, τόνισαν ότι η φορολογία των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί από το κράτος στον τομέα της φορολογίας. Επίσης, χαιρέτησαν τις προσπάθειες και τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και την ιδιαίτερη προσοχή που αποδίδει το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις εύλογες ανησυχίες των φορολογούμενων.

 

Στην ημερίδα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι όλων των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών, δικηγόροι καθώς και οικονομικοί ή φορολογικοί σύμβουλοι μεγάλων ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Deloitte, KYRIAKIDES GEORGOPOULOS Law Firm  και White Ad για την πολύτιμη στήριξή τους.

Δείτε τις παρουσιάσεις των εισηγητών

Δείτε τις φωτογραφίες από την ημερίδα

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.