Το Επιμελητήριο

Η Γαλλία εδραιώνει την ελκυστικότητά της!

Η Business France δημοσιεύει τον «Απολογισμό για τις διεθνείς επενδύσεις στη Γαλλία το 2023»

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η Γαλλία έχει διατηρήσει την ελκυστικότητά της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Πρόκειται για τον καρπό ενός προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται από το 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του, στοχεύοντας στη μεταμόρφωση της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κερδίζοντας έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή του βάθρου στην Ευρώπη όσον αφορά στην υποδοχή ξένων επενδύσεων επί τέσσερα συναπτά έτη.

Το 2023, καταγράφηκαν 1.815 λήψεις επενδυτικών αποφάσεων, που αντιστοιχούν στη δημιουργία ή τη διατήρηση 59.254 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας. Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, στη Γαλλία καταγράφηκαν 35 επενδυτικές αποφάσεις ανά εβδομάδα.

Από το 2023 και μετά, το πεδίο λογιστικής καταχώρησης των έργων έχει διευρυνθεί. Πλέον, ο απολογισμός της Business France περιλαμβάνει επενδύσεις στους τομείς της απανθρακοποίησης, της ψηφιοποίησης, και των τεχνολογικών συνεργασιών, καθώς, και ας μην παράγουν θέσεις εργασίας, ενισχύουν τη γαλλική βιομηχανία, εκσυγχρονίζουν τις υποδομές των ξένων επενδυτών και εντάσσονται στην στρατηγική ελκυστικότητας της Γαλλίας του 2030. Το 2023 ήταν 112 στον αριθμό.

Τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια προέρχονται από 56 διαφορετικές χώρες, στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκές (65% των έργων και 56% των θέσεων εργασίας). Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 305 σχέδια (17.000 θέσεις εργασίας), ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 272 σχέδια (6.815 θέσεις εργασίας) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 173 σχέδια (4.435 θέσεις εργασίας).

Η εγκαταστάσεις επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 47% των επενδυτικών σχεδίων, δείγμα του ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι για τις θετικές οικονομικές προοπτικές και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Γαλλία. Η διαρκής εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη Γαλλία φαίνεται και από τις επεκτάσεις – 45% στα επενδυτικά σχέδια και 68% ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδυτές αντλούν ικανοποίηση χάρη στις θετικές εμπειρίες τους και στα απτά οφέλη που αποκόμισαν.

Για τη Γαλλία, η απανθρακοποίηση αποτελεί προτεραιότητα. Ο Απολογισμός 2023 περιλαμβάνει 205 σχέδια που αφορούν άμεσα τον στόχο της απανθρακοποίησης της οικονομίας μας, ήτοι 11,3% επί του συνόλου. Μεταξύ αυτών βρίσκει κανείς 84 αποφάσεις μόνιμης εγκατάστασης καθώς και ιδρυτικές / επεκτατικές αποφάσεις. Η απανθρακοποίηση ενδυναμώνει τη γαλλική βιομηχανία και εγγυάται το μέλλον των γαλλικών παραγωγικών μονάδων διαμέσου των προκηρύξεων διαγωνισμών από τις απανταχού μητρικές εταιρείες.

Η Γαλλία δεν αρκείται στα καλά αυτά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως δεσμεύεται για νέες μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει τη θέση της σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και καινοτομίας, ενώ, προκειμένου να αναδείξει τα οικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται κάθε χρόνο ξένους επενδυτές στις Βερσαλλίες, στο πλαίσιο της Συνόδου Choose France, ενός σημαντικού ραντεβού για όλους τους διεθνείς ηγέτες.

Από το φθινόπωρο η Γαλλία αναπτύσσει την εκστρατεία « Make it Iconic » βασιζόμενη στα πλεονεκτήματά της ως προς τον βιομηχανικό και οικονομικό δυναμισμό, τις καινοτόμες δυνατότητες, αλλά και την πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωντάνια. Οι επενδυτές αλλά και ταλέντα απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν σε αυτή το εκκολαπτήριο καινοτομίας.

«Η οικονομική μας πολιτική από το 2017 λειτουργεί και ωφελεί όλους τους Γάλλους: 1.815 αποφάσεις για ξένες επενδύσεις το 2023, με δημιουργία ή διατήρηση 59.254 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, διευκολύνοντας την επενδυτική δραστηριότητα και προσελκύοντας έργα στην έρευνα, την παραγωγή, τη ψηφιοποίηση και την ελκυστικότητα» υπογραμμίζει ο κ. Bruno Le Maire, Υπουργός οικονομίας, οικονομικών και βιομηχανικής και ψηφιακής κυριαρχίας.

«Ο απολογισμός καθιστά σαφές ότι η Γαλλία συνεχίζει να εδραιώνει την ελκυστικότητά τους ενώπιο των ξένων επενδυτών. Από το 2017, η Κυβέρνηση πραγματοποιεί πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις για να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική σε όλους τους τομείς. 559 από τα έργα που αναφέρονται στον Απολογισμό του 2023 σχετίζονται με τομείς που αποτελούν προτεραιότητα σύμφωνα με το σχέδιο Γαλλία 2030, αντιστοιχώντας στο 31% των επενδύσεων. Τούτο αποτελεί απόδειξη ότι η επανεκβιομηχάνιση της χώρας μας προχωρά. Το 2024 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και απλοποίησης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και η σύνοδος Choose France πρόκειται να αποτελέσουν αφορμές προώθησης αυτής της ελκυστικής ατζέντας, προς όφελος της εργασίας, της ζωντάνιας των εδαφών μας και της απανθρακοποίησης της οικονομίας μας», δηλώνει ο κ. Franck Riester, αναπληρωτής υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων, αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο, την ελκυστικότητα, τη γαλλοφωνία και τους Γάλλους του εξωτερικού.

«Με χαρά διαπιστώνω πως, παρά τις προκλήσεις, η ελκυστικότητα της Γαλλίας εδραιώνεται. H δέσμευση για τη στήριξη των επενδυτών είναι εγγεγραμμένη στο ίδιο το DNA της Business France. Το 2023, υπήρξαμε αρωγοί στο 58% των σχεδίων, συνεισφέροντας έτσι στο 67% των νέων ή υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Χάρη στην αποστολή ανάδειξης του σχεδίου για τη Γαλλία του 2030 στο εξωτερικό, διευκολύνουμε τις ξένες επενδύσεις σε τομείς πρωταρχικής σημασίας. Τούτο αντιστοιχεί σε 31% των επενδύσεων, με τη Business France να παρακολουθεί το 70% εξ αυτών. Η καθημερινή μας μέριμνα καθιστά τη Γαλλία έναν πρώτης τάξεως επενδυτικό προορισμό, επικεντρωμένο στην καινοτομία, τη βιομηχανία και την κατάρτιση. Τα αποτελέσματα αντανακλούν τη συνεχή μας δέσμευση για την ανάπτυξη ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, με ποιοτική στήριξη όπως αυτή παρέχεται από την Team France Invest», σημειώνει ο κ. Laurent Saint-Martin, Γενικός διευθυντής της Business France.

«Η Business France προωθεί με υπερηφάνεια το σχέδιο Γαλλία 2030 στο εξωτερικό, βασισμένη σε έναν κεντρικό πυλώνα: την καινοτομία. Το 2023, με 59% των σχεδίων R&D να σχετίζονται με τομείς – κλειδιά του σχεδίου, δείξαμε τη βούληση να ετοιμάσουμε τη βιομηχανία του αύριο. Τα 170 ανακοινωθέντα έργα εκπορεύονται από την εμπιστοσύνη σε διεθνές επίπεδο στην ικανότητά της μας να ηγηθούμε της έρευνας και της ανάπτυξης. Στη Business France είμαστε υπερήφανοι που προσελκύουμε επενδύσεις και στρατηγικές εταιρικές σχέσης που συνεισφέρουν στην ανάδειξη της Γαλλίας ως καινοτόμου χώρας», τονίζει ο κ. Pascal Cagni, Πρόεδρος του ΔΣ της Business France και Πρέσβης για τις διεθνείς επενδύσεις.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.