Απολογισμός εκδηλώσεων

NEW EUROPEAN SPACE ERA FORUM

[Translate to Grec:]

ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΛΙΑ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ KAI ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Οι πολιτικές της ελληνικής, της γαλλικής και της ευρωπαϊκής κυβέρνησης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας. Τόσο το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, όσο και η στρατηγική της Ευρώπης, προβλέπουν επενδύσεις μέσω της διαστημικής τεχνολογίας και των πολλών εφαρμογών της, σε πολλούς τομείς όπως στη συνδεσιμότητα, ‘‘connectivity”, στο ‘‘earth observation’’,  στο περιβάλλον, στη γεωργία, στην ασφάλεια, στη ναυτιλία...

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις και οι συναντήσεις κατά τη διάρκεια φόρουμ που διοργάνωσε τη περασμένη εβδομάδα, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα:

NEW EUROPEAN SPACE ERA FORUM

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του κου Α. Στάβερη Πολυκαλά και της Κας Γιαννόπαπα, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται με το διάστημα, εστιάζει το ενδιαφέρον της σε 3 βασικούς τομείς όπως η συνδεσιμότητα, η παρατήρηση γης και το 5G. Η ψηφιακή μετάβαση, η επίδραση των διαστημικών τεχνολογιών σε χερσαίες και θαλάσσιες πρακτικές (mobility, connectivity, 5G, κλίμα, μέσα ενημέρωσης, earth observation) προβλέπει σε άμεσες επενδύσεις. Η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος στον κλάδο του διαστήματος ανταγωνίζεται στη διαστημική τεχνολογία με τις μεγάλες δυνάμεις όπως την Αμερική και την Κίνα. Η Ελλάδα εφαρμόζει διαρκώς νέες μεθόδους και συναγωνίζεται με άλλες χώρες για την ποιότητά τους.  Όπως τόνισε κι η κα Γιαννόπαπα αλλά κι εκπρόσωποι των γαλλικών οργανισμών και κέντρων ερευνών (CNES, AEROSPACE VALLEY), δεν είναι μόνο η τεχνολογία που θα πρέπει ν ’αναπτυχθεί αλλά και το νομικό πλαίσιο στήριξης των οργανισμών που υλοποιούν τις έρευνες.

Η Ελλάδα κι η Γαλλία έχουν όλα τα απαραίτητα κλειδιά, όπως ανέφερε η Εμπορική Ακόλουθος, Emmanuelle Boulestreau, να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τα προγράμματα διαστημικής τεχνολογίας, έχοντας ήδη η Γαλλία αναπτύξει σημαντικές δυνατότητες όσο αφορά τους δορυφόρους κι οδεύει μπροστά σε σύγκριση με άλλα κράτη.   

Παρουσιάστηκε εκτενέστερα τόσο από τον Υπουργό Ναυτιλίας κύριο Πλακιωτάκη, όσο κι από τους εκπροσώπους των γαλλικών εταιρειών και φορέων, πως η τεχνολογία του διαστήματος έχει άμεση εφαρμογή και στη ναυτιλία, όπου η συνεργασία μεταξύ κρατών παίζει σημαντικό ρόλο στη παρακολούθηση σκαφών, στη λειτουργία των λιμανιών, στην ασφάλεια, στη ρύπανση, στο τουρισμό.

Στα πλαίσια του φόρουμ οι γαλλικές εταιρείες, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τη τεχνολογία τους αλλά και να συνομιλήσουν και με τους εκπροσώπους των Υπουργείων για τα άμεσα προγράμματα επενδύσεων της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών για ανάπτυξη νέων συνεργειών και συνεργασιών και στο τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γαλλική παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Όπως η Thales Alenia Space η οποία κατέχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία 40 ετών και σημαντική εμπειρία στον τομέα του διαστήματος, τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση, την παρατήρηση της γης, την επιστήμη & εξερεύνηση, τις τροχιακές υποδομές και τις διαστημικές μεταφορές παρέχει έναν από τους κύριους δορυφόρους επικοινωνιών της Ελλάδας, Hellas Sat 3, ο οποίος είναι σε λειτουργία από το 2017.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Airbus δραστηριοποιείται στη διαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα για πάνω από 20 χρόνια, συνεργαζόμενη ενεργά με ελληνικές εταιρείες στους τομείς του εδάφους, του δορυφορικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών διαστημικών εικόνων και στοχεύει αντίστοιχα σε νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και στον τομέα της ναυτιλίας.

 

 

 

 

 

Documentation

Download CCIFG_Forum_2021_Airbus_Maritime_Presentation.pdf  (PDF • 2 MB) Download Jorge-Sanchez-Athens-Forum-New-European-Space-ERA-2021-09-23.pdf  (PDF • 14 MB) Download Joseph_Sifakis.pdf  (PDF • 2 MB) Download NEW_EUROPEAN_SPACE_ERA.pdf  (PDF • 2 MB) Download PowerPoint_Presentation_-_5G_Ventures_-_Space_-_23.09.21.pdf  (PDF • 5 MB) Download Presentation_Greece_Philippe_Lattes.pdf  (PDF • 932 KB) Download Space_at_Airbus_-_Athenes_SEP-21.pdf  (PDF • 2 MB)
Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.