COVID-19

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

NOEMBΡΙΟΥ 2020

Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

i. Μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των επιχειρήσεων
• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλονται υποχρεωτικά οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.
• Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι απολύσεις είναι άκυρες.
• Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
• Επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
• Για την ορθή τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης, οι επιχειρήσεις - εργοδότες οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους. • Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

ii. Μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής φύσεως
• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

iii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως
• Παρατείνεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους 2020.
• Οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα εν λόγω ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
• Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 :
− Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
− Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
− Οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ που ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και νέων επιχειρήσεων, λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300€.
− Οι ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και νέων επιχειρήσεων δικαιούνται οικονομική ενίσχυση 1.000€ ή 2.000 € ανάλογα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 5047/14.11.2020 (Τεύχος Β΄) και ειδικότερα το αν απασχολούν εργαζομένους, το αν έχουν ταμειακή μηχανή, το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους και το αν ασκούν δευτερεύουσα 4 επιχειρηματική δραστηριότητα με μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε σχέση με την κύρια δραστηριότητά τους.

Β. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

i. Mέτρα ενίσχυσης εργαζομένων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις
• Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
• Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού πλέον 800 ευρώ μηνιαίως, αντί του ποσού των 534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.
• Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

ii. Μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής φύσεως
• Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

iii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως
• Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στην κύρια κατοικία, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
• Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
• Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου 2020.

Κ. Καραγκούνης, Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου & Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.