COVID-19

ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

1Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ 2020

Νέες προβλέψεις δυνάμει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 90Α/01-05- 2020, της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/2020 (ΦΕΚ 1644Β/03-05-2020), της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΓΔΟΥ94/2020 (ΦΕΚ 1645Β/03-05-2020) και της ΥΑ υπ’ αριθμ. Α.1099 (ΦΕΚ 1646Β/03- 05-2020).

Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α.1. ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

i. Μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των επιχειρήσεων

Από τις 04-05-2020 έως και 10-05-2020 παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, δυνάμει της κοινής υπουργικής αποφάσεως υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27813 (ΦΕΚ 1644Β/03-05-2020), όπως αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 1 αυτής βάσει ΚΑΔ. Οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί προσωρινά με κυβερνητική εντολή και η αναστολή συνεχίζεται, μπορούν, ως εργοδότες, να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας του προσω πικού τους για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή της λειτουργίας τους.

Με την επανέναρξη λειτουργίας ορισμένων από τις επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από τις 21-03-2020 μέχρι και 03-05-2020, προβλέπεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας.

ii. Μέτρα φορολογικής φύσεως

 

  • 25% έκπτωση φορολογικών οφειλών, 25% έκπτωση δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών  των ως άνω επιχειρήσεων και του προσωπικού αυτών. Η νέα ΠΝΠ  της 01ης-05-2020 ορίζει ειδικότερα ως προς το μέτρο αυτό ότι η έκπτωση ποσοστού 25% ισχύει και για της οφειλές που καταβλήθηκαν από τις 11 -03-2020 έως και 29 -03-2020 και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ίσου με το ποσό έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 01η– 06-2020.

iii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως

  • Ως  προς  το  έκτακτο  μέτρο  κρατικής  οικονομικής  ενίσχυσης  επιχειρήσεων  μέσω χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο, «επιστρεπτέα προκαταβολή», εκδόθηκε νέα ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΓΔΟΥ94 (ΦΕΚ 1645Β/03-05-2020) δυνάμει της οποίας ορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που πρόκειται να λάβουν. Επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται με ένα βασικό αλγόριθμο με βασικά κριτήρια τη μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2020 (επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία) και του μηνός Μαρτίου 2020 (επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) και τον αριθμό του προσωπικού. Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 1% περίπου και η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.
  • Με την ΥΑ υπ’ αριθμ. Α.1099 (ΦΕΚ 1646Β/03-05-2020) καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα για την υπαγωγή από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής, στις ρυθμίσεις σχετικά με τους κομιστές αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και  πληρωμής  έχουν  ανασταλεί  κατά  εβδομήντα  πέντε  (75)  ημέρες,  από  την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου. Επιχειρήσεις που κατά την 30η Μαρτίου 2020 δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις, δύνανται να υπαχθούν εφόσον, αποτελούν κομιστές αξιόγραφων (ή οφείλουν την παροχή αξιόγραφων), των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί, και των οποίων το σύνολο της αξίας είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο άρθρο 4 της ως άνω απόφασης προβλέπεται ειδικότερα η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τα ευεργετήματα.

Α.2.  ΑΝΟΙΧΤΕΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  –  ΙΣΧΥΡΑ  ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ  (βάσει  ΚΑΔ  ή ακαθάριστων  εσόδων  έτους  2018  που  δημοσιεύονται  με  αποφάσεις  του  Υπουργού Οικονομικών)

i. Μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των επιχειρήσεων

  • Οι εργοδότες που πλήττονται, είχαν τη δυνατότητα να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις τους. Το μέτρο αυτό της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται , κατ’ ανώτατο όριο στο 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή , και για μέγιστο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως  όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσοστού του 60% ως ανωτέρω, ο εργοδότης καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου ή μέρους των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής του 40% των συμβάσεων εργασίας για εργαζομένους που βρίσκονταν υπό καθεστώς αναστολής τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο. Οι συμβάσεις για τις οποίες ανακλήθηκε η αναστολή δεν δύνανται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
  • Επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε περίπτωση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών . Οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή, δηλώνοντας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την προσωρινή ανάκληση πριν την παροχή της έκτακτης εργασίας από τον εργαζόμενο. Αντίστοιχα, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Μετά το πέρας της προσωρινής ανάκλησης συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας μέχρι συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματος της.
  • Oι πληττόμενες από τον Covid-19 επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας.

ii. Μέτρα φορολογικής φύσεως

  • 25% έκπτωση φορολογικών οφειλών, 25% έκπτωση δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών των ως άνω επιχειρήσεων και του προσωπικού αυτών. Η νέα ΠΝΠ της 01ης-05-2020 ορίζει ειδικότερα ως προς το μέτρο αυτό ότι η έκπτωση ποσοστού 25% ισχύει και για της οφειλές που καταβλήθηκαν από τις 11-03-2020 έως και 29-03-2020 και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ίσου με το ποσό έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 01η– 06- 2020.

iii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως

  • Ως  προς  το  έκτακτο  μέτρο  κρατικής  οικονομικής  ενίσχυσης  επιχειρήσεων  μέσω χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο, «επιστρεπτέα προκαταβολή», εκδόθηκε νέα ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΓΔΟΥ94 (ΦΕΚ 1645Β/03-05-2020) δυνάμει της οποίας ορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που πρόκειται να λάβουν. Επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται με ένα βασικό αλγόριθμο με βασικά κριτήρια τη μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2020 (επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία) και του μηνός Μαρτίου 2020 (επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) και τον αριθμό του προσωπικού. Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 1% περίπου και η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022  – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.
  • Με την ΥΑ υπ’ αριθμ. Α.1099 (ΦΕΚ 1646Β/03-05-2020) καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα για την υπαγωγή από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής, στις ρυθμίσεις σχετικά με τους κομιστές αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες, από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου. Επιχειρήσεις που κατά την 30η Μαρτίου 2020 δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις, δύνανται να υπαχθούν εφόσον, αποτελούν κομιστές αξιόγραφων (ή οφείλουν την παροχή αξιόγραφων), των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί, και των οποίων το σύνολο της αξίας είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο άρθρο 4 της ως άνω απόφασης προβλέπεται ειδικότερα η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τα ευεργετήματα.Για αμφότερες τις επιχειρήσεις υπό Α1 και Α2 , ως προς τις εργασιακές σχέσεις , ισχύει ότι καταγγελία σύμβασης  εργασίας (απόλυση) διαρκούντος του διαστήματος αναστολής της σύμβασης εργασίας απαγορεύεται και θεωρείται άκυρη. Μάλιστα, με τη λήξη του χρόνου αναστολής και για διάστημα 45 ημερών, ο εργοδότης υποχρεούται να συνεχίσει να απασχολεί τους ίδιους εργαζομένους με τους ίδιους όρους για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής. Η πρόβλεψη αυτή σχετικά με τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας παρατείνεται μέχρι την 31η-5-2020.

Β. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟ Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

i. Mέτρα ενίσχυσης εργαζομένων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις

 Αποζημίωση ειδικού σκοπού και λοιπά δικαιώματα

  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της κατηγορίας Α1 ή Α2 των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμφωνα με τα ανωτέρω (έως και την 31η-05-2020 κατ’ ανώτατο όριο), είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’αναλογία των ημερών παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με μέγιστο ποσό μηνιαίας ενίσχυσης 533,00 Ευρώ.
  • Παρατείνεται έως και την 30η-06-2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος έληξε από 29-02-2020 έως και 30-04-2020.

 Διαμόρφωση κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά το έτος 2020

Η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά το έτος 2020 και εν συνεχεία η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, θα λάβει χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2021.

ii. Μέτρα φορολογικής φύσεως

  • 25% έκπτωση φορολογικών οφειλών, 25% έκπτωση δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών  των ως άνω επιχειρήσεων και του προσωπικού αυτών. Η νέα ΠΝΠ της 01ης-05-2020 ορίζει ειδικότερα ως προς το μέτρο αυτό ότι η έκπτωση ποσοστού 25% ισχύει και για της οφειλές που καταβλήθηκαν από τις 11-03-2020 έως και 29-03-2020 και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ίσου με το ποσό έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 01η– 06- 2020.

ii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως

  • Ως προς την υποβολή αίτησης για προστασία της κύριας κατοικίας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 68 του ν. 4609/2019 προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68, του ως άνω νόμου, μπορεί έως την 31η Ιουλίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παρ. 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Κ. Καραγκούνης, Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου & Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.