COVID-19

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Νέες προβλέψεις δυνάμει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 84Α/13-4- 2020, την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1378Β/ 14-4-2020, την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1457Β/ 16-4-2020, την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1466Β/ 16-4-2020, την ΠΟΛ 2056/23-4-2020, την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1566Β/ 24-4-2020.

Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

i. Μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των επιχειρήσεων

  • Παρατείνεται μέχρι την 31η Μαΐου 2020 η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, πριν την πραγματοποίηση τους. H καταχώρηση μπορεί να γίνει μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.
  • Παρατείνεται έως την 31η Μαΐου 2020 η δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί το προσωπικό της επιχείρησης με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας – τηλεργασίας.

ii. Μέτρα φορολογικής φύσεως

  • Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την κρίση συνεπεία του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον εξοφλήσουν ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 το συνολικό ποσό της οφειλής που αντιστοιχεί στην απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για τους υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων, και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί της καταβληθείσας οφειλής, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020. Για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου είναι η εξόφληση του Φ.Π.Α. της περιόδου Φεβρουαρίου 2020, με εξαίρεση τις υπόχρεες επιχειρήσεις που τελούσαν σε αναστολή στις 26 Μαρτίου 2020. Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.

iii. Μέτρα χρηματοδοτικής φύσεως

  • Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του μέτρου οικονομικής ενίσχυσης μέσω της παροχής αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 Ευρώ (πληρωτέα από 17 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020) θα χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους, έναντι πέντε (5) που προβλεπόταν με την προϊσχύουσα ρύθμιση.
  • Ως προς το έκτακτο μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο, αποκαλούμενο «επιστρεπτέα προκαταβολή», το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά επιχείρηση ανέρχεται σε 500.000 Ευρώ, είναι επιστρεπτέο σε διάστημα πέντε (5) ετών και διευρύνεται περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής ως προς τις επιχειρήσεις δικαιούχους, καθώς μπορεί να καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 1407/2013 Ε.Ε., κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.
  • Στις περιπτώσεις αερομεταφορών, των οποίων οι προγραμματισμένες πτήσεις από 25 Φεβρουαρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 ματαιώνονται, προβλέπεται ότι αντί επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων για τις ματαιωθείσες πτήσεις, θα παρέχεται στους επιβάτες πιστωτικό σημείωμα με τη μορφή voucher ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του για πτήσεις της ίδιας εταιρείας σε οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα. Αν δεν γίνει χρήση του πιστωτικού σημειώματος το αντίτιμο του εισιτηρίου επιστρέφεται στον επιβάτη.
  • Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις θαλασσίων μεταφορών, στα εισιτήρια ακτοπλοϊκών διαδρομών και διεθνών πλόων, ναύλωσης σκαφών αναψυχής, ναυλοσυμφώνων και ναυλώσεων που ματαιώνονται ή δεν εκτελούνται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή οι επιβάτες δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν εξ αυτού του λόγου, κατά το χρονικό διάστημα από 25 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020. Ήτοι αντί της επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου ή του ανάλογου τιμήματος θα παρέχεται στους δικαιούχους πιστωτικό σημείωμα ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου ή του τιμήματος, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του. Αν δεν γίνει χρήση του πιστωτικού σημειώματος, το ποσό της οφειλής επιστρέφεται στο δικαιούχο.
  • Ανάλογο μέτρο θα εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και των πελατών τους ή τουριστικών επιχειρήσεων μεταξύ τους, που θα λάβουν χώρα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου 2020, ήτοι αντί της επιστροφής των χρημάτων στον πελάτη, που έχουν προκαταβληθεί ως αρραβώνας, προκαταβολή, εξόφληση, θα προσφέρεται και σε αυτή την περίπτωση ίσης αξίας πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του. Σε περίπτωση μη χρησιμοποιήσεως του πιστωτικού σημειώματος με τη σύναψη νέας συμβάσεως, το ποσό της οφειλής επιστρέφεται στο δικαιούχο. Προϋπόθεση της ασκήσεως του εν λόγω δικαιώματος από την τουριστική επιχείρηση είναι να ενημερώσει εγγράφως τον πελάτη της εντός τριάντα (30) ημερών από την καταγγελία για την προσφορά του πιστωτικού σημειώματος.

Β. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

i. Mέτρα ενίσχυσης εργαζομένων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις

  • Άδεια ειδικού σκοπού σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι γονέας τέκνου που φοιτά σε σχολείο, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι σχολικές μονάδες, δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού τουλάχιστον 3 ημερών. Κάθε 3 μέρες αδείας ειδικού σκοπού αντιστοιχούν σε 1 ημέρα τακτικής αδείας. Το μέτρο αυτό παρατείνεται χρονικά μέχρι και την 10η Μαΐου 2020.
  • Η πληρωμή επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για ανέργους των οποίων η επιδότηση λήγει εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020, παρατείνεται για 2 μήνες.

Γ. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

(Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι/Λογιστές Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί) ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ (π.χ. Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι)

i. Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες με Voucher 600 Ευρώ

Στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση προχώρησε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με γραπτή δήλωση του. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 Ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις., αντί των 800 Ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Ωφελούμενοι είναι όσοι εντάσσονται στους παρακάτω βασικούς επιστημονικούς κλάδους:

  • δικηγόροι  ελεύθεροι  επαγγελματίες  ή   με  έμμισθη  εντολή,  ασκούμενοι  δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές
  • εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων
  • ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου
  • ιατροί όλων των ειδικοτήτων
  • μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων
  • οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως

Ειδικότερα, δικαιούχοι συμμετοχής των παραπάνω κλάδων καθίστανται όσοι διαθέτουν στις 20.3.2020, κωδικό αριθμό δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), που περιλαμβάνεται στον πίνακα των πληττομένων.

ii. Μέτρα φορολογικής φύσεως

  • Το προαναφερθέν ευεργέτημα της έκπτωσης 25% του συνολικώς οφειλόμενου ποσού Φ.Π.Α., που θα καταβληθεί σε εξόφληση μέχρι 30/04/2020, μέσω συμψηφισμού με φόρους με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής μετά την 1η Μαΐου 2020, ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

iii. Επέκταση δικαιούχων καταβολής οικ. ενίσχυσης 800 ευρώ

  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ (πληρωτέα από 17 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020) θα χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους, έναντι πέντε (5) που προβλεπόταν με την προϊσχύουσα ρύθμιση.

Κ. Καραγκούνης, Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου & Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής.

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.